Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2 квітня – друга річниця деокупації Київщини від військ рф: як відбувалося звільнення

Дата: 02.04.2024 12:23
Кількість переглядів: 181

Наприкінці лютого 2022 року Київська область одна з перших прийняла на себе удар російської армії. Колони ворожих військ  ішли на українську столицю з півночі, яку планували захопити за 3 - 5 днів, щоб змусити українську владу підписати повну капітуляцію на російських умовах.

Фото без опису

Військові дії на Київщині тривали понад місяць. 15 територіальних громад Вишгородського, Бучанського та Броварського районів опинилися під окупацією – це 270 населених пунктів області...

Згадаймо, як усе відбувалося.

Фото без опису

24 лютого бойові вертольоти з російським десантом атакували військову частину 4-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії, яка охороняла аеродром у Гостомелі. За даними того ранку білоруський кордон перетнуло 140 російських вертольотів, з них в атаці на Гостомель брало участь біля сотні машин, які працювали під прикриттям двох штурмовиків Су-25.

У частині на той час перебувало біля 200 бійців. Гвардійці прийняли бій, знищивши 5 російських гелікоптерів. Коли  закінчилися боєприпаси та засоби протиповітряної оборони, бійці з мінімальними втратами відступили.

Після відходу українська артилерія та авіація «відпрацювали» по злітній смузі аеродрому Антонов, пошкодивши її. Це було стратегічно правильне рішення – на той час із Пскова в напрямку Києва вилетіло 18 військово-транспортних літаків Іл-76 із десантом на борту. Усі літаки були змушені змінити курс і приземлитися в білоруському Гомелі.

Інтенсивні бої за сам Гостомель тривали ще днів десять, доки селище не опинилося під тимчасовою окупацією.

Після невдачі з аеродромом у Гостомелі росіяни здійснили спробу захопити ще один військовий аеродром – у Василькові. Атака на аеродром закінчилася детонацією боєприпасів, що зруйнувало злітну смугу, зробивши її непридатною для російських військово-транспортних літаків.

Крім атак з повітря, колони російських окупантів рухалися наземними шляхами. Вранці 25 лютого на мосту через річку Ірпінь було розбито колону Росгвардії, сам міст зруйновано.

Запеклі бої розгорнулися в сусідніх із Києвом містах Бучі та Ірпені. Щоб відрізати шляхи до столиці, українські військові підірвали міст через річку Ірпінь з боку села Романівка.

За перші дні значна частина півночі Київської області (Іванків, Бородянка, Димер) була окупована російськими військами, які зайшли з боку Чорнобильської зони відчуження.

Тривали бої і в інших населених пунктах. 28 лютого – 1 березня в Бородянці пляшками із запалювальною сумішшю було знищено російську техніку. 3 березня «азовці» зупинили ворога біля Ворзеля. 8 березня під Макаровом три українські танкові екіпажі знищили шість російських танків. Велику роль в обороні міст відіграла місцева самооборона та добровольчі формування.

Коли росіяни не змогли форсувати річку Ірпінь у Гостомелі та Ірпені, спробували на початку березня прорватися до Києва через села Горенка на західному напрямку та Мощун з півночі.  

Допоміг українським захисникам підрив дамби в районі села Козаровичі, який змогли здійснити підрозділи спецназу військової розвідки, проникнувши за лінію фронту.

Ще одна спроба росіян прорватися на Київ була з боку Броварів. Однак 9 березня ССО «Азов» спільно з 72-ю бригадою ЗСУ в околицях міста біля села Скибин влаштували засідку та розгромили колону батальйонно-тактичних груп 6-го танкового полку 90-ї танкової дивізії армії РФ. Росіяни втратили майже цілий полк включно з командиром, після чого наступ на Київ захлинувся. Окупанти розосередилися у навколишніх селах. 

Події на Київщині розвивалися настільки швидко, що багато людей у перші ж дні опинилися під окупацією чи на лінії бойових дій. Від постійних обстрілів доводилося по кілька діб поспіль переховуватися в підвалах та бомбосховищах.

До 5 березня часткова евакуація відбувалася приміськими потягами залізниці. Далі люди намагалися врятуватися через зруйнований міст біля села Романівка.

З 9 березня запрацювали гуманітарні коридори для евакуації цивільного населення.

Наприкінці березня перевага почала схилятися на бік Сил оборони України. 28 березня було повністю звільнено від окупантів Ірпінь.

30 березня відбувся один з останніх масштабних боїв на Київщині – у Дмитрівці, селі на північ від Житомирської траси. Там під час танкового бою було знищено понад 15 одиниць бойової техніки російських окупантів.

31 березня зачищено Бучу та Бровари, 1 квітня останні російські підрозділи залишили Гостомель.

На звільнених територіях були зафіксовані численні воєнні злочини: мародерство, катування, насилля, вбивства. Внаслідок бойових дій було пошкоджено понад 26 тисяч житлових будинків, з них 5 тисяч – зруйновані повністю. Найбільшої руйнації зазнали Бородянка, на яку скидала бомби російська авіація.

До 2 квітня вся Київщина була повністю звільнена від російської окупації.

6 березня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про присвоєння Гостомелю почесної відзнаки «Місто-герой України». 23 березня до цього переліку доєдналися Буча та Ірпінь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь