Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В межах Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові в Чернівцях відбувся форум «Життя регіонів в умовах війни»

Дата: 13.04.2024 09:55
Кількість переглядів: 164

Одне пріоритетних питань порядку денного – сфера охорони здоровʼя. Зокрема, як реагування на виклики війни – розвиток системи реабілітації.

Фото без опису

За останні роки ми зробили великий крок у розвитку цього напрямку. Наразі безоплатна для пацієнтів реабілітаційна допомога надається у 269 медзакладах по всій Україні стаціонарно. У 450 — амбулаторно.

Фото без опису

❝ Якісна, доступна, безоплатна реабілітація у всіх областях України — наш топпріоритет. У кожній кластерній та надкластерній лікарні країни має функціонувати реабілітаційне відділення. Для цього консолідуємо зусилля з керівниками цих лікарень та представниками місцевої влади. Наразі 58% медзакладів спроможної мережі по всій Україні виконали це завдання та успішно надають реабілітаційну допомогу пацієнтам. Ми зі свого боку допомагаємо з оснащенням та підвищенням якості. За перші три місяці 2024 року держава оплатила медзакладам понад 800 млн грн за надані пацієнтам реабілітаційні послуги. Важливий момент — безпека і пацієнтів, і медиків. Аби її забезпечити та вже цього року розширити мережу укриттів у медичних закладах, уряд виділив з державного бюджету один мільярд гривень. Тепер обласні військово-цивільні адміністрації мають до 1 травня зібрати інформацію про готові до реалізації проєкти укриттів у лікарнях спроможної мереж, і до 15 травня — надати її Міністерству охорони здоров’я ❞, — зазначає міністр Viktor Liashko.

Фото без опису

Для повноцінного забезпечення наявної потреби в реабілітаційній допомозі необхідно, щоб у медзакладах функціонувало близько 7000 ліжок. 5250 з них згідно з представленою концепцією мають працювати в закладах спроможної мережі. Наразі в цих медзакладах розгорнуто вже 4298 ліжок.

Фото без опису

Щоб покращити саму якість послуг з реабілітації ми ініціювали розвиток центрів досконалості. Вони стали осередками передових методик та навчальною базою для фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд з усієї країни. Наразі таких центрів вже сім: два у Києві, а також по одному в Івано-Франківську, Дніпрі, Ужгороді, Вінниці, Тернополі. Це те рішення, яке дозволяє підвищити якість за відносно короткий проміжок часу, забезпечити безперервність навчання та оперативно масштабувати кращий досвід.

Фото без опису

Також МОЗ впроваджує пілотний проєкт з дуальної освіти для студентів спеціальності 227 «Терапія та реабілітація». Під час навчання вони матимуть змогу працювати у реабілітаційних відділеннях як асистенти, тобто на практиці отримувати необхідний досвід. Загалом кількість випускників-фахівців з реабілітації цьогоріч майже на 30% більша у порівнянні з минулим роком. Йдеться про 3700 випускників. Таким чином, у 2024 році потреба в асистентах фізичного терапевта або егротерапевта може бути повністю закрита.

Також ми працюємо над створенням спеціалізованих центрів відновлення психічного здоровʼя нового зразка — хабів для психореабілітації національного та регіонального рівнів. Проєкти планується реалізувати на базі 12 санаторно-лікувальних закладів, які знаходяться на Одещині, Львівщині, Івано-Франківщині та в місті Києві.

Крім цього, у кожній кластерній лікарні запрацюють центри ментального відновлення — спеціальні структурні підрозділи, призначені для надання психосоціальної допомоги вторинного та третинного рівнів. Це і індивідуальна терапія, і сімейна/групова, надання допомоги із застосуванням телемедичних рішень, а також за місцем перебування пацієнта.

Впевнено крокуємо до розбудови висококласної системи реабілітації, яка за потреби зможе допомогти кожному українцю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь