#ЗнаЇмо: Як скласти оптимальний дитячий раціон
Дитина в різному віці неоднаково ставиться до їжі. То охоче куштує щось нове, то стає перебірливою та вимогливою. Тому, складаючи раціон, перш за все, звісно, потрібно враховувати смаки та вподобання дитини.
Але варто також врахувати ті продукти, які обов’язково мають бути в раціоні дитини. А також допоможуть такі поради:
►Давайте якомога більше овочів і фруктів — п’ять разів на день (три основні прийоми їжі та два перекуси) або частіше. Й не забувайте про ягоди. Зверніть увагу: що більше дитина їсть солодкого та продуктів із доданим цукром, то менше їй зазвичай хочеться корисних овочів і фруктів.
►Давайте більше каш — ними можна також замінити солодощі. Зернових — каш, хліба, хлібців і макаронів — варто давати дві-три порції на день. А ось картоплю пропонуйте не частіше двох-трьох разів на тиждень.
►Молочні продукти — важливе джерело кальцію. Їх варто давати двічі-тричі на день: молоко, несолодкий йогурт, кефір, ряжанку.
►Білкових продуктів — м’яса, риби, яєць чи бобових — у раціоні дитини має бути ті ж дві-три порції на день. Якщо дитина відмовляється від м’яса, можна давати більше риби, яєць чи квасолі.
►Жири в невеликих кількостях потрібні організму. Використовуйте нерафіновані рослинні олії в салатах, рафіновану соняшникову олію в борщі, вершкове чи кокосове масло у млинцях.
►Не зловживайте сіллю. Її дитині потрібно споживати не більше чотирьох-п’яти грамів на день. Не залишайте на столі сільничку та поступово зменшуйте кількість солі, доданої до страв. Краще використовувати йодовану сіль.
►І не забувайте, що ваша поведінка — взірець для дитини. Якщо вона бачитиме, що батьки постійно п’ють кефір, то рано чи пізно захоче його скуштувати.
Довідково. Платформа про реформу шкільного харчування «Знаїмо» розроблена за ініціативою першої леді Олени Зеленської та за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, швейцарсько-українського проєкту DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти»), який впроваджує консорціум ГО DOCCU («Розвиток громадянських компетентностей в Україні») та Цюрихського педагогічного університету (PH Zurich, Швейцарія), а також українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» («Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні»), який впроваджується консорціумом організацій – GFA Consulting Group, Університетськими клініками Женеви/Hôpitaux Universitaires de Genève, Благодійним фондом «Здоров’я жінки й планування сім’ї» та компанією One Health за підтримки Швейцарської Конфедерації. Технічний розробник – компанія SoftServe.
Пам’ятай, харчуйся тим – що робить тебе винахідливим та уважним!
#ЗнаЇмо
#ЗдороваЇжа
#СтаньСильним