Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

СЗЧ та дезертирство: як повернутись на службу і не сісти за ґрати

Дата: 27.09.2024 09:08
Кількість переглядів: 341

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану». Відповідний документ парламент ухвалив 20 серпня 2024 року. Набирає чинності він наступного дня після публікації.

СЗЧ та дезертирство: як повернутись на службу і не сісти за ґрати

Фактично цим Законом встановлені підстави для звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 407 (Самовільне залишення військової частини або місця служби) та 408 (Дезертирство) Кримінального кодексу України.

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника юридичної служби Житомирського районного ТЦК та СП, капітан Денис Гречковський розповідає, кого з бійців можуть звільнити від відповідальності та що для цього потрібно зробити. 

У Кримінальний, Кримінальний процесуальний кодекси України, а також Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» внесені зміни, які передбачають закриття судом кримінального провадження та звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у порядку, передбаченому частиною п’ятою статті 401 Кримінального кодексу України. 

Отже, статтю 401 Кримінального кодексу України доповнено     частиною 5, відповідно до якої особа, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407, 408 цього Кодексу, може бути звільнена від кримінальної відповідальності в порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством України, якщо вона добровільно звернулася із клопотанням до слідчого, прокурора, суду про намір повернутися до цієї або іншої військової частини або до місця служби для продовження проходження військової служби та за наявності письмової згоди командира (начальника) військової частини (установи) на продовження проходження такою особою військової служби".

Кого це стосується? 

  • Військовослужбовців, які вперше під час дії воєнного стану самовільно залишили частину або дезертирували, але добровільно хочуть повернутися на службу. 

Що потрібно? 

  • Письмово звернутися до слідчого, прокурора або суду з клопотанням про намір повернутися на службу.  До речі, в частині 5 статті 401 Кримінального кодексу України передбачено, що на службу можна повернутися в тому числі і до іншої військової частини. Тобто, якщо СЗЧ чи дезертирство було пов’язане з небажанням проходити службу в певному підрозділі, це дає можливість потрапити в інший. 
  • Також потрібна письмова згода від командира військової частини про можливість продовження проходження військової служби таким підозрюваним або обвинуваченим. Її має отримати прокурор або суд. Без цього звільнення від відповідальності неможливе.  Звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду. До клопотання прокурора додається письмова згода командира (начальника) військової частини (установи) про можливість продовження підозрюваним військової служби. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Суд звільнив від відповідальності, що далі? 

  • У разі закриття судом кримінального провадження та звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у порядку, передбаченому частиною п’ятою статті 401 Кримінального кодексу України, суд своєю ухвалою зобов’язує після набрання такою ухвалою законної сили невідкладно поновити звільнену особу на військовій службі та звільнену особу не пізніше 72 годин зобов’язує прибути до відповідної військової частини або місця служби для продовження проходження військової служби. 
  • З дня прибуття військовослужбовця до частини для нього продовжується дія контракту чи проходження служби, а також поновлюється виплата грошового забезпечення і здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення, пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством України.  Однак для тих, хто в такий спосіб повернувся на службу, з дня її призупинення (коли відомості про СЗЧ чи дезертирство були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань) і до дня її продовження, виплата недоотриманого грошового, здійснення недоотриманого продовольчого, речового, інших видів забезпечення не здійснюються.

За інформацією Житомирського районного ТЦК та СП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь