Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

#ЗнаЇмо: Їжа підлітків поза межами дому

Дата: 18.12.2023 12:08
Кількість переглядів: 19

У підлітковому віці харчування відіграє чи не найважливішу роль для зростаючого організму. Здорове харчування впливає на фізичний та емоційний розвиток підлітка, сприяє підтримці оптимальної ваги та забезпечує необхідними речовинами для функціонування організму.

Фото без опису

Зрозуміло, що підлітки часто бувають поза межами дому. Це різноманітні подорожі, шкільні поїздки, дозвілля з друзями чи позашкільні заняття, а далі — університет і взагалі самостійне життя. Тому дуже важливо мати навички здорового вибору у харчуванні.

Пропонуємо корисні поради для підлітків та їхніх батьків, аби з легкістю та користю обирати здорову їжу не лише вдома, а й за його межами.

  1. Залучайте дітей до приготування їжі

Заохочуйте дітей готувати здорову їжу разом із вами та регулярно беріть із собою до супермаркету. Це важливі навички, які розвинуть самостійність і допоможуть краще розуміти, з яких компонентів складається здорова їжа та які продукти варто купувати.

  1. Важливість спільних обідів

Спільні обіди в родині сприяють формуванню довірливих відносин між підлітком та батьками. Дослідження показують, що діти з сімей, де практикують спільні сімейні трапези, мають здоровішу масу тіла, аніж ті, що їдять окремо. Дитина, яка відчуває підтримку та розуміння в сім’ї, розвиває відповідальніший підхід до вибору їжі.

  1. Навчайте формувати здорову тарілку з дитинства

Розвивайте в дітях навички формування збалансованої тарілки. Пояснюйте важливість кожного компоненту, щоб дитина свідомо підходила до свого вибору.

  1. Обирайте здорові альтернативи

Важливо з дитинства навчити дитину обирати здорову альтернативу. Наприклад, якщо немає курки, то можна обрати яйця або рибу. Якщо не можемо зварити кашу, то купуємо цільнозерновий хліб. Якщо немає горішків, можна перекусити насінням.

  1. Навчайте самостійності

Навчіть дитину готувати прості страви, які можна приготувати легко та швидко. Наприклад, омлет з овочами, твердосортові макарони з сиром, помідорами та зеленню. Це дасть змогу приготувати швидкий поживний обід навіть за вашої відсутності.

  1. Підтримуйте зацікавленість

Регулярно обговорюйте харчові вподобання вашої дитини та ведіть відкритий діалог про здоровий спосіб життя. Обовʼязково подавайте власний приклад у здорових звичках.

Збалансоване харчування поза домом може бути смачним і корисним, якщо формувати здорові харчові звички з дитинства. Створюючи усвідомлену стратегію вибору їжі та враховуючи всі підказки, підлітки та їхні батьки зможуть не лише насолоджуватися приємним харчовим досвідом, але й підтримувати тіло здоровим.

Пам’ятай, харчуйся тим – що робить тебе винахідливим та уважним.

#ЗнаЇмо

#ЗдороваЇжа

#СтаньСильним


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь