Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Житомирська районна державна адміністрація звітує про виконану роботу в 2023 році

Дата: 29.01.2024 15:05
Кількість переглядів: 57

З перших днів повномасштабної війни командна робота Житомирської райдержадміністрації передусім була спрямована на створення безпекових умов проживання населення та забезпечення життєдіяльності Житомирського району в цілому.

Фото без опису

Соціальний захист населення.  Управління соціального захисту населення Житомирської РДА згідно з чинним  законодавством здійснює призначення та виплату 18 видів соціальних допомог. Починаючи з 18.09.2023, Мінсоцполітики впроваджено в промислове середовище програмне забезпечення  «Єдина інформаційна система соціальної сфери» ( далі - ЄІССС), яке дозволяє спеціалістам на удосконаленому рівні здійснити призначення 6 видів допомог.

У 5 справах згідно з Указом Президента прийнято рішення про присвоєння почесного звання “Мати-героїня”, 4 особам встановлено статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

На території Житомирського району органами місцевого самоврядування надається 18 базових соціальних послуг.   

Сьогодні базові соціальні послуги надаються 7 обласними установами, та 7 установами не державного сектору, а також органами місцевого самоврядування.

Відповідно до обліку багатодітних сімей в Житомирському районі станом на 01 січня 2024 року перебуває  4141 сім’я,  в яких виховується 14 441 дитина. У 2023 році  управлінням соціального захисту населення було виписано та продовжено термін дії 2108 батьківських посвідчень та  2450 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї. 

У 2023 році оздоровлено  193 дитини Житомирського району, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. За кошти міжнародних спонсорів  в закладах відпочинку  республіки  Польща, Естонія та  Італія відпочило 268 дітей пільгових категорій: діти учасників бойових дій, член сім’ї загиблого захисника/захисниці України, діти військовослужбовців, які пропали безвісті в зоні бойових дій.

Органами місцевого самоврядування  Житомирського району  в  2023 році  було виділено  6 134 035 грн. на відпочинок дітей.


Служба у справах дітей. На території Житомирського району функціонує 47 прийомних сімей та 21 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 242 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2023 року влаштовано 22 дитини в дитячі будинки сімейного типу та 15 дітей - в прийомні сім’ї.

Створено 2 дитячі будинки сімейного типу (Пулинська ТГ, Оліївська ТГ) та 12 прийомних сімей на території  Хорошівської, Тетерівської, Брусилівської, Любарської, Пулинської громад.

На місцевому обліку з усиновлення перебуває  240 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Впродовж 2023 року на місцевий облік поставлено 61 дитину.

Протягом 2023 року на облік кандидатів в усиновлювачі у службі у справах дітей Житомирської райдержадміністрації поставлено 14 подружніх пар та дві одинокі громадянки.

На території Житомирського району проживає 129 усиновлених дітей, які виховуються у 105 сім'ях. Впродовж 2023 року усиновлено 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом минулого року у 5 разів збільшилась кількість звернень громадян України, які виявили бажання усиновити дитину (дітей) дружини /чоловіка – (усиновлення дітей, які проживають з одним із батьків і усиновлені вітчимом (мачухою), таких усиновлень у 2023 році було 33.


Архівний відділ. Протягом 2023 року проведено 10 засідань постійно діючої експертної комісії архівного відділу, на яких розглянуто і схвалено документи 155 установам району, з них - 128 описів справ постійного зберігання на 3107 од. зб. (план 2140 од. зб.), 86 описів з кадрових питань (особового складу) на 1260 од. зб. (план 924 од. зб.), 66 актів про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду (НАФ) на 123821 справу.

На постійне зберігання до архівного відділу було прийнято 2183 справ (план 1962 од. зб.).  

Протягом минулого року до архівного відділу надійшло всього 5707 запитів (план 2800), з них на особистому прийомі розглянуто 4463 звернень, видано 6321довідку.

Організовано 36 виставок архівних документів. Тематика фотодокументальних виставок: до Дня Соборності України, до Дня Чорнобильської трагедії, Конституції України, незалежності України, Героїв Небесної Сотні, Дня Захисника та захисниць України, до Дня пам’яті жертв Голодомору та до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру.

Заплановано провести відбір та експертизу цінності документів, що підлягають внесенню до НАФ в установах району управлінської документації – 1620 од. зб., із кадрових питань (особового складу) – 789 од.зб.

Заплановано прийняти на державне зберігання від фізичних та юридичних осіб управлінської документації 1383 од.зб.

План виконання запитів – 2845, з них прийнятих на особистому прийомі – 2340.

Заплановано підготувати 26 виставок документів та 1 публікацію у ЗМІ.


Відділ освіти, охорони здоров’я, культури та спорту.   Організовано та проведено заходи з нагоди професійних свят:

- Дня працівників освіти,

- Дня працівників культури,

- Дня працівників сільського господарства.

Організовано та проведено для працівників РДА заходу з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору

Налагоджено співпрацю з іноваційною освітньою платформою AR Book: проведення онлайн-конференції з навчальними закладами району, розіграш безкоштовної піврічної підписки освітньої платформи для однієї зі шкіл.

Домовлено про проведення заходів на безоплатній основі:

  - Дитячий розважальний комплекс «Лабіринт Kids» - захід для дітей, батьки яких загинули під час виконання бойових дій;

-  Квест-кімнати «60 MINUTES» - захід для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- Дитячий спеціалізований кінотеатр ім. Франка – безкоштовний показ дитячого фільму для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Організовано новорічні заходи на базі  Житомирського музичного фахового коледжу ім. В. С. Косенка: для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  (2 заходи); для дітей, батьки яких загинули під час виконання бойових дій, – 1 захід.

Реалізація всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в навчальних закладах Житомирського району, у результаті якої захід, проведений навчальним закладом Хорошівської громади, було розміщено на сайті Міністерства соціальної політики України.


Відділ з цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності ценитрів з надання адміністративних послуг.

  • Пройдено другий етап Збору показників з вимірювання рівня цифрової трансформації у територіальних громадах Житомирського району (30 паспортів індикаторів Індексу цифрової трансформації);
  • Станом на кінець 2023 року відкрито і функціонують центри надання адміністративних послуг в кожній територіальній громаді Житомирського району;
  • Сформовано Картку загроз Житомирського району на підставі ідентифікації та аналізу загроз об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення.

Сектор фінансів. Перевиконання районного бюджету в 2023 році становить 136,28%.

Кошти, які надійшли до районного бюджету у звітному періоді,  дали можливість в цілому забезпечити виконання видаткової частини бюджету до річного плану. За рахунок отриманих коштів профінансовано виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам бюджетних установ та здійснено оплату комунальних послуг та спожитих у звітному періоді енергоносіїв.

Крім того, в районі затверджені певні Програми, які фінансуються за рахунок субвенцій територіальних громад Житомирського району:

1. «Програма надання матеріально-технічної допомоги підрозділам територіальної оборони на території Житомирського району (військова частина А ****) на 2023 рік». Загальна сума коштів на ТРО становить: 4 042 201,00 грн.

Глибочицька ТГ (інша субвенція за забезпечення програми територіальної оборони):

  • загальний фонд – 1 610 601,00грн.;
  • спеціальний фонд – 1 000 000,0грн.

Чуднівська ТГ  ( інша субвенція на забезпечення програми територіальної оборони):

  • загальний фонд – 331 600,00 грн.

Районний бюджет:

  • загальний фонд – 100 000,00 грн;
  • спеціальний фонд – 1 000 000,00 грн.

«Програма фінансової підтримки управління соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області на 2023 рік».

Квітнева ТГ (субвенція з місцевого бюджету Державному бюджету на виконання програми фінансової підтримки управління соціального захисту населення ЖРДА на 2023 рік):

  • загальний фонд 200 000,00 грн.

Городоцька ТГ ( субвенція з Місцевого Бюджету Державному Бюджету на виконання програми фінансової підтримки управління соціального захисту населення ЖРДА на 2023 рік)

  • загальний фонд 200 000,00 грн

Програма розвитку архівної справи та утримання комунальної установи «Трудовий архів» Житомирської районної ради на 2023 рік

  • загальний фонд – 1 286 585,00 грн.

Програма по забезпеченню виконання рішень суду на 2021-2030 роки по управлінню соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації

  • загальний фонд – 50 000 ,00 грн

Програма захисту населення і територій Житомирського району від надзвичайний ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, запобігання іх виникненню, ліквідації наслідків, забезпечення пожежної та техногенної безпеки на 2023-2025 роки:

  • загальний фонд – 29 000,00 грн.

Економіка, агропромисловий розвиток та питання управління майном спільної власності. На території району відкрито нові виробничі потужності:

1. ТОВ «Агровторсировина М» (с. Новоселиця, Попільнянської ТГ, створено 3 робочих місця). Підприємство займається переробкою вторинної сировини агропродуктів: (агрорукави, мішки біг-бег, каністри з під захисту засобів рослин, картонні мішки).

2.  ФГ «Агро-Лідер - 23» (с. В.Лісівці, Попільнянська ТГ) . Фермерське господарство займається вирощуванням зернових культур (в обробітку 70 га землі);

3. ФГ «Колос – Агро 12» (смт Попільня, Попільнянська ТГ). Фермерське господарство займається вирощуванням зернових культур (в обробітку 30 га землі, 30 голів свиней).

4. Компанія Bayer (с.Почуйки, Квітнева ТГ, 30 сезонних робочих місць).

У 2023 році розпочав  будівництво додаткових виробничих потужностей завод  Monsanto в с. Почуйки з виробництва насіння кукурудзи, в яке інвестує EUR 60 млн. Інвестиції буде спрямовано на будівництво нової сушарки для насіння, закупівлю сучасного сільгоспобладнання, будівництво складських приміщень і двох бомбосховищ для співробітників. Додаткові інвестиції допоможуть розширити потужності насіннєвого заводу, а відтак задовольнити внутрішній попит на насіння кукурудзи та суттєво зміцнити експортні позиції України на світовому ринку.

II. За сприяння Житомирської філії Житомирського обласного Центру зайнятості в рамках проєкту єРобота відповідно до Порядку надання мікрогрантів (до 250 000 грн) на створення або розвиток власного бізнесу (постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738) за програмою «Власна справа» у 2023 прийнято 252 позитивних рішення щодо суб’єктів господарювання, які планують здійснювати свою діяльність на території Житомирського району. З них – 237 ФОП та 15 – юридичні особи.

Відповідно до Порядку надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу (до 1000 000 грн ) учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей бізнесу (постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738) у квітні 2023 – грудні 2023 за програмою «Грант для ветеранів та другого з подружжя» прийнято 6 позитивних рішень щодо суб’єктів господарювання-ветеранам/другому з подружжя, які планують здійснювати свою діяльність на території Житомирського району.


Відділ містобудування та архітектури райдержадміністрації забезпечує сталий розвиток містобудівної діяльності на території Житомирського району.

Впродовж 2023 року:

- організовано та проведено 8 засідань архітектурно-містобудівних рад, на яких було розглянуто 62 детальних плани території для покращення планування та забудови території області.

Відділом забезпечено належну роботу в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва на території Житомирського району, а саме:

- видано 194 будівельних паспортів забудови земельної ділянки;

- видано 37 містобудівних умов і обмежень для проектування обʼєктів будівництва;

- видано 35 паспортів прив’язки для здійснення підприємницької діяльності.

Проведено роботу з аналізу, наповнення та оновлення інформації геопорталу Житомирської області для створення архіву матеріалів містобудівної документації регіонального та місцевого рівнів  в геоінформаційному просторі (оцифровано та внесено всі  (за 2023 рік - 126 ДПТ) за межами населених пунктів, замовником яких була Житомирська райдержадміністрація) та 28 ДПТ замовником яких були Глибочицька та Станишівська ОТГ;

- проводився збір, опрацювання та підготовка матеріалів для формування завдань на розроблення ДПТ в територіальних громадах району;

- організовано збір та оновлення інформації про об’єкти, що підлягають обстеженню та оцінці ступеня безбарєрносності;

- щоденне надання інформації щодо пошкоджених об’єктів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації для можливості прийняття обгрунтованих та ефективних управлінських рішень щодо відновлення зруйнованих територій.


Оборонна робота та цивільний захист, охорона праці. Збільшено фонд захисних споруд цивільного захисту.

У 2023 році завершено будівництво:

  • 7 захисних споруд цивільного захисту;
  • 10 споруди подвійного призначення;
  • 4 швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту.

Улаштувано 37 найпростіших укриттів. Наразі фонд захисних споруд складає 1497 укриттів, з них - 450 протирадіаційних  укриттів, 91 сховищ та 956 найпростіших укриттів.

З початку 2023 року виділено кошти із регіонального та місцевих бюджетів на фінансування робіт з приведення у готовність захисних споруд у сумі 18 897 344, 13 грн, на улаштування найпростіших укриттів –
100 640 826, 17 грн, на будівництво захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення із відповідними захисними властивостями та швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту 143 806 508 грн.

  1. З метою захисту населення, об’єктів критичниї інфраструктури та об’єктів життєзабезпечення населення спільно з територіальними громадами підготовлено та затверджено 17 програм та розроблено 7 проєктів підвищення стійкості територіальних громад до кризових ситуацій.
  2. У зв’язку із можливими масовими атаками з боку російської федерації з вересня місяця розпочата кампанія з створення мобільних вогневих груп. Було придбано та укомплектовано 18 автомобілів (включно з м. Житомир) типу пікап з обладнанням: прожектори, тепловізори, лазерні указки, планшети, засоби зв’язку, ретранслятори та бронезахист.
  3. У 2023 році закуплено та передано відповідно до програми надання матеріально-технічної допомоги підрозділам територіальної оборони на території Житомирського району в/ч А7307: тепловізійні приціли AGM Rattler TS25-256 у кількості 12 шт, супутникові модеми Starlink Internet Satellite DishKit V2 у кількості 4 шт, проведено поточні ремонти та технічне обслуговування автомобілів, придбано талони на паливо та запасні частини до автомобіля, планшети у кількості 22 шт (загальна сума витрат 1 504 600,20 грн.).

Відділ з питань ветеранської політики райдержадміністрації був створений у жовтні 2023 року, зі штатною чисельністю 3 одиниці.

Відділ співпрацює з територіальними громадами району, зокрема щодо моніторингу інформацій: про кількість загиблих військовослужбовців та членів їх сімей; про місцеві програми, прийняті в ОТГ для соціального захисту та підтримки ветеранів, військовослужбовців та членів їх сімей та їх реалізація; про питання забезпечення їх права на житло.

Надавались відповіді на запити на публічну інформацію, на депутатські звернення, звернення на Урядову гарячу лінію.

Відділом розроблена та затверджена розпорядженням голови РВА районна комплексна Програма підтримки ветеранів війни, захисників і захисниць України, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців,  захисників і захисниць України на 2024-2025 роки.

Проведено зустріч з Житомирською філією обласного центру зайнятості щодо участі військових у програмах, які реалізовуються центром зайнятості.

Проведена зустріч для ветеранів району з колишнім офіцером, військовим психологом.

У 2024 році відділом планується запровадження «соціальних паспортів» для родин ветеранів війни, захисників і захисниць України, родин загиблих (померлих), зниклих безвісти захисників і захисниць України для виявлення нагальних потреб та сприяння у їх вирішенні.

Утворення та забезпечення роботи ветеранських просторів (хабів) для консультування та надання всіх необхідних послуг за принципом «єдиного вікна», в т.ч. при центрах надання адміністративних послуг для забезпечення належного інформування ветеранів війни,  захисників і захисниць України, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих, зниклих безвісти) захисників і захисниць України, зокрема з соціальної адаптації, психологічної допомоги першого рівня, юридичної підтримки, пошуку роботи тощо.

Також планується розроблення дорожньої карти «На допомогу демобілізованим військовослужбовцям» та  «На допомогу родинам загиблих  захисників і захисниць України», яка дозволить членам родин загиблих (померлих)  військовослужбовців, захисників і захисниць України знайти відповіді на найбільш поширені та типові питання щодо реалізації права на соціальний захист, забезпечення житлом, пенсійного забезпечення тощо.

Після внесення змін до законодавчих актів, відділу будуть передані повноваження органів соціального захисту населення в частині надання статусів, та видачі посвідчень ветеранам та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України та забезпечення реалізації державних програм  щодо виплати одноразової грошової допомоги: в разі загибелі (смерті) або інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання; грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь