Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щодо статусу особи, депортованої за національною ознакою

Дата: 07.02.2024 13:45
Кількість переглядів: 18

Надаємо розʼяснення щодо того, хто має право на статус особи, депортованої за національною ознакою.

Фото без опису

Отже, депортованою за національною ознакою визнається людина, яка має громадянство України та належить до:

• представників кримськотатарського народу або інших національностей (громадян колишнього СРСР), які були примусово переселені за національною ознакою на спецпоселення за рішеннями органів влади колишнього СРСР із місць свого постійного проживання, які є територією сучасної України;

• громадян колишнього СРСР, які були примусово направлені на спецпоселення до членів своїх сімей після закінчення військової служби, повернення з евакуації, відбуття примусових робіт, покарання тощо;

• громадян колишнього СРСР, які на момент депортацій перебували за межами місць постійного проживання, але на яких згодом були поширені обмеження прав і свобод за національною ознакою. Зокрема, заборона на повернення і проживання в місцях постійного проживання;

• осіб, які народилися в сім’ях депортованих до моменту їх повернення в місця постійного проживання, але не пізніше набрання чинності Закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».

Порядок надання та позбавлення згаданого статусу визначає постанова КМУ від 12.11.2014 № 643. Нею передбачені такі кроки:

• Особа подає заяву та відповідні документи до уповноваженого органу. Таким органом виступає районна, районна у місті Києві держадміністрація, виконавчий орган міської ради міста обласного значення або районної у місті ради.

• Уповноважений орган протягом одного місяця з дня реєстрації заяви надсилає Мінреінтеграції копії документів для розгляду та ухвалення рішення.

• Протягом трьох місяців від дати реєстрації заяви Мінреінтеграції надсилає уповноваженому органу рішення щодо призначення статусу або відмови в ньому з обґрунтуванням причини. У випадку ухвалення рішення про відмову міністерство також сповіщає про це заявника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь