Житомирська районна державна адміністрація
Житомирська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЄС і ЮНІСЕФ спільно підтримуватимуть Україну в її зусиллях для забезпечення права кожної дитини на зростання в сім’ї — угоду підписали на Саміті міністрів соціальної політики в Києві

Дата: 29.04.2024 10:39
Кількість переглядів: 113

26 квітня на Міжнародному саміті міністрів соціальної політики в Києві відбувся окремий захід — Міжнародний діалог про втілення реформи системи догляду та підтримки дітей. 

Фото без опису

Це одна з головних реформ, яку Єврокомісія рекомендувала Україні для євроінтеграції і яку Україна впроваджує заради своїх дітей, гармонізуючи законодавство із європейськими стандартами й впроваджуючи найкращі світові практики. Зокрема для того, щоб кожна дитина зростала в найкращому середовищі — в сім’ї.

На заході пані Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова та голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде підписали угоду між ЄС та ЮНІСЕФ в Україні про підтримку впровадження реформи. Цією угодою міжнародні партнери засвідчили свої наміри надавати подальшу допомогу і посилювати підтримку ініціатив України для втілення реформи.

Очільниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова презентувала учасникам заходу проєкт Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні. Це дорожня карта, що окреслює основні етапи, терміни та пріоритети для успішної реалізації реформи і досягнення її основної мети — щоб усі діти в Україні виховувалися в безпечному сімейному оточенні, поряд із турботливими дорослими, які їх підтримують, у громадах, де дітям і родинам із дітьми надаються усі необхідні соціальні послуги.

До гостей саміту звернулась у відеоформаті Віцепрезидентка Європейської комісії Дубравка Шуїца. «Я вітаю рішучість України залишатися непохитною у своїй відданості прийняттю та дотриманню європейських стандартів. Європейський Союз прагне забезпечити право кожної дитини зростати в безпечному та дбайливому середовищі, в якому вона може повністю реалізувати свій потенціал. Українські діти повинні мати такі само перспективи», — сказала Шуїца.

Перша леді Олена Зеленська також виступила із відеозверненням до учасників Міжнародного діалогу. Вона підкреслила, що ця реформа — про створення кращого українського суспільства, де в кожної дитини є родина і тепло. «Це реформа про всіх нас. Все, що пов’язане із дітьми, завжди було для України важливим. А за роки вторгнення стало стратегічним. Таким само, як оборона. Не тільки тому, що, як заведено казати, “діти — майбутнє”. А саме тому, що вони — сьогодення», — сказала Перша леді України.

Міжнародний діалог відбувався під головуванням Міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович. Гостями були міністри та заступники міністрів соціальної політики держав-членів ЄС, Сполученого Королівства і Сполучених Штатів Америки. 

Також були присутні представники Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, міжнародних фінансових організацій, громадянського суспільства та міжнародних організацій, які активно допомагають впроваджувати реформу.

«Реформа системи догляду та підтримки дітей — одне з ключових перетворень, яке ми почали впроваджувати в Україні. Ми тільки на шляху — на початку, але на шляху. Ми зробили кроки, маємо успіхи та активно працюємо над тим, щоб кожна дитина в Україні мала родину — рідну або прийомну. Спільно з ЮНІСЕФ ми розвиваємо набір соціальних послуг, які допоможуть кожній дитині в громаді мати сім’ю, відчувати себе захищено та в турботі. Цьогоріч ми вперше залучили до надання таких послуг недержавні організації. 

Ми об’єднали міністрів європейського союзу, щоб підтримати Україну на шляху до реформ, які необхідні для нашого вступу до ЄС. Я закликаю зустрічатися системно, періодично, і щоб кожна країна взяла на себе зобов’язання підтримувати наші сім’ї, наші соціальні реформи. Щоб наша система соціального захисту, соцполслуг та підтримки була найкращим стандартом серед систем ЄС», — звернулась Жолнович до міжнародних гостей саміту. 

Попри війну, Україна продовжує працювати заради захисту прав кожної дитини. А війна стократ загострила важливість цієї роботи. Міжнародний діалог з партнерами підкреслив, що і Україна, і міжнародна спільнота непохитні у своїх намірах стояти на захисті прав найбільш вразливих членів суспільства — дітей, які потребують уваги, турботи і родинного тепла.

Більше про Міжнародний саміт міністрів соціальної політики — за посиланням .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь